Založ si blog

Jak sem pašoval knižky na Slovač

Tuž co dneska? Vypada to jako rušny den. Budiček v sedum rano, bo sem se rozhodnul konspiračně předat objednane knižky pro moje čtenaře na Slovensko.

Budiček mě překvapil. Vypnul sem ho a nastavil patnact minut dalšiho šlofika. Po patnacti minutach mě budik zas překvapil. OK, dal sem eště deset minut. Nejhorši je, že když ma člověk ten nejhezči sen, tak ta mala kurva zas začne hykat. Vypnul sem ju, oholil se a podival se na sebe do zrcadla. Nevypadalo to dobře.

„S takym gzychtem chceš valit do ciziny, Ladik?“ pomyslel sem si.

Namazal sem na chleba bryndzu s cibulu, zapil domaci šťavu z kvašene červene řepy, naladoval knižky mojim slovenskym čtenařum do baťoha a sednul do auta. Moje dvacet roku stara Toyota s prošlu technycku mě sice přivitala s usměvem, ale startovat se ji moc nechtělo. Nakonec to zvladla a ja vyrazil směr Klokočov k nejbližši slovenske poštovni stanici. Ty česke poštovni kurvy totiž chtěju za odeslani jedne jedine obalky na Slovensko 239,-Kč. A na prvni slovenske poště vyjde odeslani pěti(!) takych obalek na 150,-Kč! A to už je rozdil, kvuliva keremu sem ochotny sednut se do auta, zaplatit cosik za čas a benzin, nezaplatit ani korunu těm vyděračskym raketyrum z Tschechische Postamt a raději dat peníze převaděčovi Ferovi.

Počasi bylo fajne, prvni zadrhel přišel za Staryma Hamrama, kde mě značka k přechodu na Klokočov upozornila, že prujezd neni povoleny.

„Zkurveny systém!“ zanadaval sem po ostravsku, zavolal převaděčovi/přenašečovi změnu tajne schranky, vyčural se pod nejbližši smrček a zamiřil dal přes Bilu na Makov.

Na hranici postavali češti chrabři obranci hranic v zařivych zelenych vestičkach.

Těsně před nima sem přibrzdil a zahnul doleva. K Masarykove chatě to je par set metru a cesta vede přimo po hranici. Fero, přenašač z Makova, už čekal. S eletryku valil přimo od hranic u Klokočova přimo, tuž to měl kratši jak ja přes Bilu.

„Kdes byl, cype? Ani pivo tu nemáte, to je divná doba…“ přivital mě nevrle, jak kdyby se u nich opravdove pivo čepovalo.

Předal sem mu prachy, obalky s knižkama, on je narval do ruksaka, hodil na zada, sednul na kolo a rozjel se z kopca přimo dule směrem k makovske poště.

„Stojtě! Zastavtě sa!“ ozvalo se kajsik z lesa, ale Fero neslyšel, nebo pokud slyšel, bylo mu to jedno, bo zmizel mezi stromama.

„Čo stě to predali za kontraband?“ vyjel na mě hrdinny slovensky žandár v zelene unyformě a zelenem nahubku, kery měl asi pocit, že je furt rok 1942 a on vlastnym tělem chrani hranicu Štátu před partyzanama z Protektorata.

„Vajička, špek, uzene a frgale,“ odpověděl sem klidně uředni osobě. „Slyšel sem, že v době vyjimečneho stavu je u vas hlad!“

„Čože? Kto vám to povedal?“

„V televizi řikali. Pry su u vas prazdne regaly.“

„To nie je prauda. A vy si zo mňa robítě prču, však?“ dival se na mě podeziravě.

Usmal sem se: „Robím, ale vy ste si začal. Copak može byt mezi nama jakysik kontraband? Vždyť mame ten šanghajsky system, ni?“

„No dobre, a možem vědět, čo stě si predávali?“ nedal se žandár.

„Knihy. Jsem spisovatel a potřebuju svojim slovenskym čtenařum poslat moje knihy. Ty kurvy u nas chtěju za poštu z Ostravy do Žiliny tolik, co z Ostravy do Burkiny Faso, tuž raději jezdim dat penize vam do Makova, než tym našim vydřiduchum!“ zamračil sem se pro změnu zas ja.

„Jaj? Take kurvy su aj u vas? Myslel som, že to je iba naša specialita!“

Vytahnul sem z ruksaku nezabalenu knižku, kera mi zbyla a ukazal knižku s moju fotku.

„Naozaj!“ vyhrknul žandár. „To som nětušil, že sa dožijem doby, kedy sa budú pašovať knihy na Slovensko. Tak šťastnú cestu dodom,“ popřal mi ten odvažny chlapec a ja se z hranični cesty vratil zpět na moravsku stranu.

Za hodinu sem byl v Ostravě. Enem v beskydskem pivovarku na Ostravici sem kupil dvě PETky mistnich specialu a v porubskem Globusu jakusik paštiku, tvargle a uherak, bo sem čekal navštěvu z Užhoroda. Tuž pro jistotu, kdyby Milan přijel už dneska.

Doma sem zdřimnul, naložil tvargle, narval lahvače do ledničky a na sporaku roztopil dokupy maslo s rokforem a kořenim a nechal zchladnut v ledničce, to je taka porubska specialita, da se to mazat na všecko a je to super, jak člověk přide z hospody dodom a ma chuť cosik zežrat.

Tento absurdni přiběh se stal na jaře prvni vlny koronopodfucku a zařadil sem ho do knižky „Kronika koronopodfucku I„.

Ladik Větvička, Poruba

Fico ještě nevyhral

01.10.2023

Tuž sem se tady pod Kavkazem po ranu podival na vysledky voleb našich česko-slovenskych bratru. Jak by řekla jedna naša naprosto marna baba z parlamenta – byla sem zděšena. V prve řadě mě překvapilo, že multykulturni levičaci už svym školstvim zblbnuli tolik mladeže, že strana s přišernym nazvem Progresivni Slovensko dostala skoro pětinu hlasu. To je varujici… Ja [...]

Multykulturni Slovensko: Za ředkvičky do krymu

10.08.2023

Tuž, jak bych to řeknul, aniž bych kohokoliv urazil? Vite, moji milovani slovenšti bratia, my tady u nas na Moravě, ve Slezsku a v Čechach mame tež mnoho kohoutů (po chorvatsky kokotů). Pokud to jde, zbavujeme se jich tak, že je volíme do parlamentu, za prezidenty a jine uředniky, čimž je vlastně odsunujeme daleko od normalnich lidi. To misto, kaj se pak hromadi, se jmenuje Praha. [...]

Čemu se LEO Express mstí lidem, keři jedu na Ukrajinu na dovolenku?

03.08.2023

Je leto. Statisice Ukrajincu dočasně umistěnych v Česko-Slovensku okupuju vlaky a autobusy směřujici na vychod. V devadesati procentach to su baby s děckama, kere se jedu podivat dodom za babku a dědkem, zkontrolovat latyfundyje, navštivit kamošky, nakupit domaci špek, klobasky, samohon a vratit se zpatky do Česko-Slovenska, kde se sice zatim nebojuje, zato su oba staty ožebračovane [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Ladislav Větvička

"Tvrdy k sobě, brutalni k ostatnim." Ladik Větva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 35270x
Priemerná čítanosť článkov: 3206x

Autor blogu